Welcome to AquariaCentral.com

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. You will be entering into a wonderful world of aquatic information, for all aquarists, no matter what their experience level.

Our members will do their best to help you in your aquarium endeavors. We have a vast assortment of Forums to dive into:

-General Freshwater
-Marine and Brackish area
-Terrarium and Vivariums
-Coldwater
-DIY, Classifieds, Members Tanks Photographs and more.

We even have a general area, that is just as much fun as the rest of the Community, for off topic discussions and a real-time chat room for instant advice!

Joining Aquaria Central has numerous benefits, but the best, is our 112,000+ members, helping one another in this fascinating hobby!

Register now, and be sure to check out our scheduled contests with exciting prizes!

Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today! !

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Welcome to the Internet's friendliest aquatic forum!

- Team AC

Sign Up

Shrimp stopped breeding

Discussion in 'Freshwater Invertebrates' started by AquaticAustin, Feb 26, 2012.

  1. AquaticAustin

    AquaticAustin AC Members

    Joined:
    Sep 29, 2011
    Messages:
    1,168
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Occupation:
    Full time student at UF vet school
    Location:
    Orlando, Fl (UCF)
    Last Seen:
    May 2, 2015
    Hey guys so I have had my cherry shrimp for a few months now and when I bought the 10 of them locally I got 3 berried females who kept their eggs hatches and those all grew up. But since then I have only seen one berried female (yes I have both boys and girls) and have been stunted at like 40 shrimp or so. They are in a 10gal, sponge filtered tank with subwassertang moss, and alot of java moss as well as a cave for hiding. Iv only had one die on me in the whole time I have had them. They are also in the tank with blue mystery snails and Red ramshorns (both of which have been breeding rapidly). I have no snail deaths either. I feed the tank every other day and I have a cuttlebone in the water now for calcium. I do a 40% WC about every week and a half taking all the junk out of the substrate. The water parameters are perfect as of two days ago (use API master freshwater test kit). Im just a little confused as to why they arnt breeding? I know its possible as I have had the one wave of babies in my tank all or most of which survived... Any thoughts or ideas?

    Also important:
    The tank is approx 75 deg, it is not heated but only goes from about 73-77 as the air/heat is set at 75. (thermometer is always in tank).
    Feed them hikari algae wafers.
    It is a shrimp and snail only tank so no aggression or loss due to eating eachother.
    CIMG0429.JPG View attachment 2012-01-15 14.33.20.jpg
     
  2. aviva90

    aviva90 AC Members

    Joined:
    Jun 19, 2010
    Messages:
    973
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Occupation:
    Student
    Location:
    San Francisco, CA
    Last Seen:
    Dec 4, 2012
    Well if the water parameters are perfect "as of two days ago" maybe that's why they haven't been breeding. They will need more than a couple days of good steady parameters before they are happy to reproduce... at least thats my two cents
     
  3. AquaticAustin

    AquaticAustin AC Members

    Joined:
    Sep 29, 2011
    Messages:
    1,168
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Occupation:
    Full time student at UF vet school
    Location:
    Orlando, Fl (UCF)
    Last Seen:
    May 2, 2015
    No thats my most recent check, the water is always fine but I know if I didnt put the most recent check that would be the first thing said. I do the WC regularly so the parameters never get out of whack.
     
  4. Jody

    Jody AC Members

    Joined:
    Jul 28, 2010
    Messages:
    541
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Occupation:
    Marine Engineer
    Location:
    Newfoundland, Canada
    Last Seen:
    Apr 24, 2013
    I had some trouble with my yellows few months back , I asked the same question on here and my best response was my TDS mine was 450 and should have been somewhere around 150-200 TDS got it down at 200 and week later they where breeding again

    check the link

    http://www.shrimpkeeping.com/
     
  5. mellowvision

    mellowvision Seafood Lover

    Joined:
    May 17, 2007
    Messages:
    5,099
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Brooklyn NY
    Last Seen:
    Dec 9, 2014
    define "perfect"
     
  6. AquaticAustin

    AquaticAustin AC Members

    Joined:
    Sep 29, 2011
    Messages:
    1,168
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Occupation:
    Full time student at UF vet school
    Location:
    Orlando, Fl (UCF)
    Last Seen:
    May 2, 2015
    Ammonia-0 Nitrate-<25ppm Nitrite- 0
     
  7. mellowvision

    mellowvision Seafood Lover

    Joined:
    May 17, 2007
    Messages:
    5,099
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Brooklyn NY
    Last Seen:
    Dec 9, 2014
    Ph, kh, gh, temp, and tds will all have effects on breeding behavior


    Sent from my iPhone using Acquaria app
     
  8. mellowvision

    mellowvision Seafood Lover

    Joined:
    May 17, 2007
    Messages:
    5,099
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Brooklyn NY
    Last Seen:
    Dec 9, 2014
    Not to mention that nitrates over 15-20 can have negative impact on shrimp as well


    Sent from my iPhone using Acquaria app
     
  9. pixl8r

    pixl8r MacroShrimpBreeder

    Joined:
    May 11, 2007
    Messages:
    720
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Occupation:
    Bug my wife
    Location:
    Utah
    Last Seen:
    Apr 3, 2013
    Another thing to consider, have you ever dosed the tank? That is, have you added fertilizers or medications? They can also be harmful to shrimp. I would also recommend that you get tests for metals, such as copper.

    The other thing that I am wondering about, how 'old' is your tank? Shrimp and crayfish can be finicky about their environment. If it's not just right they may not breed. If your tank is only a month or two old, and your water chemistry is healthy, you may just need to wait for the tank to age and accumulate the proper microbial balance that the shrimp thrive in.

    You can help this along by adding dead leaves, preferably from a low tannins leaching species like oak. You will need to soak the leaves for ~one month before adding them to a tank. While the leaves soak, you'll need to dump out the water and replace it about once a week. You want to wait until the water that the leaves are soaking in to be completely clear. Once the leaves are in your tank, beneficial organisms will grow on the leaves and them. The shrimp will eat the microbes off the leaves. This looks like the shrimp are eating the leaves, but they aren't.

    The other advice I often give people is wait. Many times when a problem occurs in a tank, that has no obvious solution, the best course is to wait. Making multiple changes in rapid succession do more harm than good. This can include doing water changes. Sometimes it is best to leave a tank for a month or longer. It's still a good idea to regularly monitor the tank during those times.

    Good luck
     
  10. AquaticAustin

    AquaticAustin AC Members

    Joined:
    Sep 29, 2011
    Messages:
    1,168
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Occupation:
    Full time student at UF vet school
    Location:
    Orlando, Fl (UCF)
    Last Seen:
    May 2, 2015
    Tank is approx 8 or 9 months old and I bought it new (was a 10 gallon kit from petsmart) never dosed or treated and was fully cycled before they were added. I live in orlando so im sure the water here isnt perfect, I bought prime because I heard that can help and I treated the tank and treat any new water (in addition to dechlor). I have just been waiting for a few months, and im not rushing now I just thought Id post and pick peoples brains for possible problems... The snails that have been breeding like jackrabbits in the tank have kept me entertained lol. Thank you all for your input so far!
     

Share This Page

zoomed.com
tfhmagazine.com
hikariusa.com
aqaimports.com
Store